WordPress patrí k najobľúbenejším redakčným publikačným systémom, na ktorom bežia aj veľmi známe weby. Preto sa netreba diviť, že ho podporujú viac alebo menej všetci poskytovatelia. Väčšina z vás bude pravdepodobne uvažovať o nejakom etablovanom, veľkom, či známom hostiteľovi. Proti tomu nemožno nič namietať. Avšak je na slovenskom trhu dostatok aj tých menších, ktorí v otázkach stability a rýchlosti pripojenia dosahujú rovnako dobré výsledky ako ich nadnárodné náprotivky. Odmenou za ich výber bude pre vás osobnejší zákaznícky servis, veľká pravdepodobnosť umiestnenia serverov v tuzemsku, a navyše aj dobrý pocit z podpory regionálnej ekonomiky.

S akými nákladmi musím počítať?

 Tomu, kto kladie najväčší dôraz na cenu, hneď na okraj prezradíme, že existujú poskytovatelia, ktorí ponúkajú tzv. mini webhosting už za pár eúr mesačne. To môže byť riešením pre mnohých nováčikov, ktorí nezamýšľajú prevádzkovať veľký web s rozsiahlymi funkciami na mieru a nepredpokladajú veľkú návštevnosť. Hostitelia spravidla WordPress podporujú. Pri implementácii môžete okrem návodu na inštaláciu využiť aj inštalátor aplikácií, s ktorým zvládnu inštaláciu WordPressu aj neskúsené osoby. Pre skúsenejších používateľov majú niektorí poskytovatelia pripravený vlastný bezplatný balíček na inštaláciu.

Množstvo poskytovateľov hostingu sa priamo špecializuje na WordPress. Zákazníci tak môžu získať množstvo výhod, ako sú zľavy na pluginy vybraných partnerov, možnosť inštalácie vždy najnovších pluginov a šablón a pravidelné automatické aktualizácie WordPressu. Takisto si môžete overiť, či sú SSL a HTTPS certifikáty zdarma, alebo za úhradu.

Čo je pri výbere dôležité a čo nie?

Vždy sa pozrite na hosting z hľadiska klasických kritérií, ako je rýchlosť, stabilita, maximálny počet podporovaných domén, zabezpečenie, dostupnosť podpory a v neposlednom rade pomer ceny a výkonu. Čo sa týka rýchlosti, vedzte, že pre weby s https, ktoré sú dnes už štandardom, sa rýchlosť odozvy serverov u jednotlivých poskytovateľov líši maximálne v desiatkach milisekúnd, a to iba v extrémnych prípadoch. Rozhodne sa teda nejedná o kritérium, ktoré je nutné považovať za najhlavnejšie. Problém môže nastať, ak poskytovateľ používa HDD namiesto SSD. Môže sa stať, že načítanie stránok vo WordPresse bude hneď z niekoľkých dôvodov pomalšie.

Na túto skutočnosť dobrí poskytovatelia spravidla reagujú pluginom, ktorý je k dispozícii bezplatne. Argumentom pre takýchto poskytovateľov býva najnižšia cena za základný webhosting na trhu. Pokiaľ ju nechcú alebo nemôžu ponúknuť, nie je dôvod komplikovať si život inštaláciou pluginov, ktoré inde nie sú potrebné. Stabilite a zabezpečeniu nemusíte venovať maximálnu pozornosť, pretože v dnešnej dobe sa predpokladá, že všetci poskytovatelia pracujú so solídnymi štandardmi.

webhosting

Nezabudnite na zdanlivé detaily

Niektorí poskytovatelia ponúkajú neobmedzený počet domén, iní ich počet alebo veľkosť priestoru obmedzujú. Existuje dostatok porovnávacích serverov, na ktorých sú prehľadne uvedené najdôležitejšie kritéria a cena u jednotlivých poskytovateľov.

Niektorí z vás budú pri inštalácii webu potrebovať pomoc.

Často – a nie len u špecializovaných poskytovateľov – sú dostupné stránky s používateľskou podporou, kde nájdete aj balíčky či inštalátory WordPressu. Niektorí hostitelia majú na svojich stránkach používateľské fóra, kde môžete naraziť na zaujímavé informácie. Pokiaľ sa obrátite na podporu pre zákazníkov, mala by nasledovať reakcia v priebehu jedného dňa. Niektoré webhostingy ale nemajú nepretržitú podporu – to je dôležitá informácia pre netrpezlivé nočné sovy, ktoré chcú pokračovať na rozvoji svojho webu postaveného na WordPresse v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Radu môžete samozrejme nájsť kedykoľvek na oficiálnom webe slovenskej komunity WordPress.

Niektorí poskytovatelia taktiež ponúkajú bezplatnú testovaciu verziu v rozsahu od siedmich do 60 dní a inštaláciu open source programov vrátane WordPressu jedným kliknutím. Za vyskúšanie to rozhodne stojí, a keď budete spokojní s rýchlosťou a stabilitou, môžete ďalšie hľadanie webhostingu pokojne pustiť k vode.

Na záver

Vo všeobecnosti možno povedať, že sa nemusíte rozhodnúť pre poskytovateľa, ktorý je špecializovaný na WordPress. Avšak  špecialisti majú svoje nepopierateľné výhody, ktoré sú mnohokrát aj finančného charakteru. Klasické obavy týkajúce sa rýchlosti, stability, zabezpečenia a zálohovania dnes už nepanujú, pretože sa poskytovatelia riadia určitými štandardmi. Rozdiely nájdete v kvalite, veľkosti priestoru na internete a dostupnosti servisu pre zákazníkov.

Buďte o krok vpred

Získajte novinky z online marketingu ako prvý:

* indicates required