V súčasnosti prechádzame druhou vlnou pandémie COVID-19.  Ako ukazuje obrázok nižšie, za posledné dni sa Slovensko v počte vyhľadávaní na tému koronavírus v rámci Google umiestnilo  na 9 priečke z pomedzi všetkých krajín sveta. Prvenstvo pritom vedie Kanada, Írsko a Veľká Británia. Za Slovenskom nasleduje na 10 tej priečke Slovinsko.

koronavírus vyhladavanie

Zdroj: Trends.google.com

Pre porovnanie vo februári 2020 v čase aktívnej prvej vlny boli umiestnenie vyhľadávania pre jednotlivé krajiny nasledovné. Prvenstvo vo vyhľadávaní držali  Singapur, Island a Malyzia.

vyhladavanie koronavirus 2020

Najhľadanejšie výrazy na Slovensku sú pritom nasledovné:

 

corona najhladanejsie vyrazy

V skratke korona vírus od Februára 2020

Počet ľudí nakazených koronavírusom označovaným aj ako COVID-19 sa celosvetovo rapídne zvyšoval. Obavy ľudí z tohto vírusu sa postupne prejavili aj v ich správaní sa na Internete. Ako môžeme v nižšie uvedenom grafe vidieť, počet vyhľadávaní výrazu “coronavirus” cez najznámejší internetový vyhľadávač Google rástol takmer exponenciálnym tempom.

Hovoria o tom najmä dáta z nástroja Google Trends, pomocou ktorého je možné zistiť vývoj hľadanosti rôznych výrazov cez Google. V nižšie uvedenom grafe môžete vidieť vývoj hľadanosti výrazu “coronavirusv tomto období.

coronavirus vývoj celosvetovo

(Trends.google.com: Vývoj počtu vyhľadávaní výrazu “coronavirus” na celom svete za posledných 90 dní)

Korona mapa

Z geografického hľadiska sa koronavirus ešte do 27.2.2020 hľadal najmä v Taliansku, kde sa potvrdilo najviac prípadov nakazenia koronavírusom v celej Európe. Nasledoval Singapur, Nový Zéland, Austrália a Kanada.

 

korona vírus výskyt mapa

(Trends.google.com (27.2.2020): Krajiny s najvyššou vyhľadávanosťou výrazu “coronavirus”)

Na sfarbení mapy do modra je možno vidieť najpočetnejšie vyhľadávania spojené s výrazom “coronavirus” ktoré boli zaznamenané v štátoch ako je Švajčiarsko, Írsko či Španielsko. Taliansko si držalo prvenstvo.

vyhľadávanosť "coronavirus" podľa štátov 5.3.2020

(Trends.google.com (5.3.2020): Krajiny s najvyššou vyhľadávanosťou výrazu “coronavirus”)

Najvyhľadávanejšie témy súvisiace s korona vírusom sa sústredili na krajinu Taliansko, ale aj na mesto Wuhan, ktoré má viac ako 11 miliónov obyvateľov a je hlavným mestom provincie Hubei v Číne.

korona vírus dopyty cez Google
(Trends.google.com: Najvyhľadávanejšie témy súvisiace s výrazom “Coronavirus”)

TOP 15 najvyhľadávanejších výrazov v Google.sk v spojitosti s výrazom “Koronavírus”

Top 15 výrazov v súvislosti s korona vírusom
(Zdroj: Keywordtool.io)

 

Korona na Slovensku v skratke

  • Coronavirus na Slovensku bol po prvýkrát oficiálne potvrdený dňa 6.3.2020. Išlo o 52 ročného muža z okolia Bratislavy ktorý bol hospitalizovaný na klinike infektológie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave teda v nemocnici na Bratislavských Kramároch.  S výskytom korona na Slovensku sme sa zapojili medzi naše susedné krajiny, ktoré už tento vírus potvrdili skôr. Sú nimi Česká Republika, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko a Ukrajina.
  • 8.3.2020 stúpol počet nakazených na 5. Išlo o jednu osobu z Bratislavy a druhú zo Senca. Jedna bola hospitalizovaná na klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch, druhá v domácej izolácii. Korona v Bratislave vyprázdnila mesto, ľudia ostávajú doma a vyhýbajú sa kontaminácií.
  • 9.3.2020 na tlačovke TA3 potvrdili ďalšie nové prípady Korona vírusu. Išlo o zamestnanca U.S Steel Košice. Údajne bola táto osoba infikovaná počas pobytu vo Francúzsku. Počas zasadnutia krízového štábu v premiér Peter Pellegrini informoval o nových prípadoch v Martine a Košiciach.  Podrobnejšie informácie si môžete prečítať tu.
  • Ku dňu 11.3.2020 hlásilo Národné referenčné centrum 10 prípadov korona vírusu.
  • 12.3.2020 starosta Ružinova informoval o nákaze riaditeľky bratislavskej škôlky a ďalších dvoch pracovníčok.
  • 30.3.2019 stav nakazených k tomuto dňu stúpol na 363 pri celkovom počte pacientov s negatívnym výsledkom 7857.  Medzi novými nakazenými je aj 3 ročné dieťa a 80-ročná žena.
  • Slovensko si držalo dlhodobé prvenstvo a šlo príkladom pre celý svet. Svedomito sme nosili masky a dodržiavali aktuálne opatrenia.
  • 19.10.2020 na základe informácií dostupných na portály korona.gov.sk Slovensko k tomuto dňu eviduje 622 032 vykonaných testov. Z toho 30 695 pozitívne testovaných, 92 úmrtí, 7536 vyliečených pacientov, 638 hospitalizovaných, 532 hospitalizovaných s potvrdeným COVID-19 testom.

 

Ako to je u susedov?

  • Prvý prípad coronavírus vo Viedni bol pacient vo veku 72, hospitalizovaný v nemocnici Rudolfstifung.
  • U susedov v Česku na začiatku pandémie najviac prípadov monitorovali v Prahe. A síce 34. Hneď za ňou nasledoval Ústecký kraj – 12 prípadov a Stredočeský kraj – 8 prípadov. Kvôli korona vírusu v Čechách na počiatku zakázali podujatia s viac ako 100 účastníkmi.
  • 13.3.2020 na svojej sociálnej sieti uverejnila nemocnica v Brne fakt, že sa stala obetou kybernetického útoku.
  • 19.9.2020 k tomuto dňu Česká republika prekročila 100-tisíc evidovaných aktívnych prípadov koronavírusu. V nemocniciach na jej území momentálne leží v nemocniciach 3 519 prípadov, pričom 587 z nich je vo vážnom zdravotnom stave. Situácia sa stáva vážnou hlavne v Plzeňskom okrese, za ním nasledujú Zlínsko, Plzeň-mesto a okres Uherské Hradiště. Aktuálne sa v Čechách môžu uskutočniť svadby a pohreby do 30 ľudí.

 

Korona Slovensko – aktuálne obmedzenia

  • Bratislavský samosprávny kraj preventívne prerušuje vyučovanie na všetkých stredných školách, ktoré spadajú do správnej pôsobnosti kraja. Vyučovanie bude podľa Drobu prerušené od pondelka 9. marca do piatku 13. marca.
  • Na Univerzite Komenského, Slovenskej technickej univerzite, Ekonomickej univerzite a Slovenskej zdravotníckej univerzite bude prerušená prezenčná výučba na dva týždne do 21. marca, na VŠMU do 14. marca. Rozhodli o tom rektori spoločne s krízovým štábom.
  • ČSOB maratón 2020 je zrušený. Vo svete sa rušia viaceré športové podujatie, prípadne sa odohrávajú bez divákov.
  •  Od 10.3.2020 ústredný krízový štáb SR zakázal od 10. marca organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí po dobu 14 dní.
  •  Vláda SR od 12.3.2020 vyhlásila mimoriadnu situáciu. Na základe nej môže vynútiť napríklad plnenie dodávok konkrétnych firiem.
  • Ministersto zdravotníctva SR zavádza testy aplikovateľné v domácom prostredí.

Ako sa brániť pred Korona vírusom?

O tom ako sa najlepšie brániť korona vírusu a čo je najúčinnejšia prevencia hovorí vo videu Pán Profesor MUDr. Vladimír Krčméry.

Ďalším zaujímavým videom na túto tému je diskusia s virológom Borisom Klempom ktorú pripravil Startitup.

Nosenie masky môže zachrániť život

Západné krajiny zaznamenávajú vyšší výskyt infekcie COVID-19 s porovnaním s ázijskými krajinami.
Maska zachytáva častice vírusu vo vnútri, čím zabraňuje šíreniu jeho častíc do prostredia. Tak isto zabraňuje vdýchnutiu častíc vírusu z vonka. Vytvára baríeru medzi potencionálne kontaminovanými rukami a vstupom do pľúc. Napriek tomu, že Japonsko má vysoké percento staršej populácie, úmrtnosť je v porovnaní s inými krajinami nízka. Má iba 1387 infekcií, pritom patrí medzi prvé infikované krajiny.
Populácia v Japonsku pritom dôsledne dodržiava nosenie masiek.
Od 18.3.2020 je nutnosť nosiť na verejnosti masky aj v Českej republike. Momentálne je jednou z najmenej infikovaných krajín v Európe.
maska je potrebná
Zdroj: https://www.maskssavelives.org

Korona vo svete

Koronavírus neobchádza ani USA. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvôli šíriacej sa nákaze nového typu koronaviru stav núdze. Spojené štáty doteraz evidujú 53 prípadov nakazenia.

V rámci Európy sa vyskytli prvé prípady nakazenia v Bosne a Hercegovine a Slovinsku. Nepríjemnou správou je, že na korona Taliansku za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 40 ľudí nakazených vírusom. Momentálne je celé Taliansko v karanténe. 

 

Na strednom východe sa Irán rozhodol preventívne zatvoriť školy a univerzity. Južná Kórea  zaznamenala 322 nových prípadov, a teda celkový počet nakazených narástol na 6 088. Noví pacienti tam v posledných dňoch pribúdajú rýchlejšie ako v Číne.

Korona vírus príznaky

Podľa Irozhlas.cz, ochorenie spôsobené koronavírusom zasahuje sliznice dýchacích ciest. Medzi typické príznaky korona vírusu preto patria suchý kašeľ a teplota. Najčastejšou komplikáciou u pacientov sa stáva zápal pľúc, ktorý sa prejavuje približne počas 8. až 9. dňa.

Korona vírus telefonický kontakt

Rezort zdravotníctva v súvislosti s ochorením COVID-19, v spolupráci s ÚVZ SR zriadil nepretržité call centrum vo všetkých regiónoch Slovenska. Odborníci na 9 telefonických linkách s nepretržitou činnosťou poskytujú verejnosti všetky potrebné informácie:

  • Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici – 0918 659 580
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave – 0905 903 053
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812
  • e-mail:  novykoronavirus@uvzsr.sk

Pôvod Korona vírusu

Mesto Wuhan je miesto prvotnej nákazy, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta. Toto mesto sa preslávilo aj výstavbou nemocnice  ktorú dokázali Číňania postaviť už za 10 dní. V nasledujúcom videu môžete vidieť ako táto rekordne rýchla stavba nemocnice prebiehala.

Mapa výskytu nakazených a zomrelých Korona vírusom

Informácie o tom, koľko je momentálne nakazených ľudí koronavírusom v ktorej krajine live, nájdete na online mape na Biznisinsider.com

Online mapa vyzerá takto:

Mapa nakazených Korona vírusom vo svete

(zdroj:Biznisinsider.com)

 

Nové prípady korona na Slovensku

 

Ak by ste si chceli dozvedieť viac o korona víruse, odporúčame pozrieť web stránku Českej televízie ktorá túto tému podrobne rozoberá.

Dúfajme, že vírus sa podarí čoskoro dostať pod kontrolu a počet vyhľadávaní v Google tak začne klesať ?.

Chceli by ste aj Váš web dostať na prvé pozície v Googly? Veľmi rád Vám poradím ako na to.

Veď kto nie je na 1. strane v Google.sk, akoby neexistoval.

Buďte o krok vpred

Získajte novinky z online marketingu ako prvý:

* indicates required