Tento článok vychádza 1. júna, kedy každý rok oslavujeme sviatok detí – Medzinárodný deň detí.

Najskôr niečo z histórie. Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD.

Na deň detí by sa malo deťom uľaviť napr. od domácich prác alebo prípadne zrušiť zákazy. Prípadne im dopriať viac čokolády. 🙂

Cieľom tohto článku je však niečo iné ako pripomenúť vám oslavy a doplnenie zásob sladkostí.

Jeho cieľom je pripomenúť vám dôležitosť bezpečnosti detí a urobiť internet bezpečnejším miestom pre deti. Mnoho detí ovláda smart zariadenia ešte pred dovŕšením 3 rokov. Vedeli ste, že diskusii s dieťaťom na tému bezpečného správania sa na internete rodičia venujú v priemere iba 46 minút počas celého detstva?! Nás to rozhodne prekvapilo. Podľa nás je dôležité to deťom pripomínať pravidelne a sledovať ich aktivitu. V dnešnej dobe je na internete veľa ľudí s nekalými úmyslami a stať sa obeťou kybernetických útokov je naozja ľahké. Najmä u našich najmenších, ktorí odkliknú akékoľvek vyskakovacie okno a odsúhlasia čokoľvek, aj keď tomu nerozumejú.

A aj preto by sme sa mali aj my dospelí v tejto oblasti dovzdelávať, než sa s nimi do podobných vážnych debát pustíme.

8 rád pre rodičov, ako chrániť deti na internete

1. Zabezpečte všetky zariadenia, ktoré sa pripájajú na Wi-Fi. Základom bezpečného používania internetu je ochrana všetkých zariadení v domácnosti, ktoré sa pripájajú k sieti Wi-Fi, či už ide o počítače, mobilné telefóny, tablety alebo dokonca smerovače. Proti vírusom a škodlivého softvéru, môžete sa chrániť spoľahlivým antivírusovým programom. Dôležité je tiež pravidelne aktualizovať softvér, operačný systém a všetky aplikácie vrátane antivírusového programu, ktoré sú v zariadení.

2. Majte prehľad o tom, ako vaše deti používajú internet. Domáci počítač odporúčame umiestniť do spoločného priestoru, kde je viditeľný. Jednou z možností je použiť nástroje rodičovskej kontroly na blokovanie nevhodného obsahu, ku ktorému by mohli mať deti prístup. Môžete si to nastaviť v niektorých internetových prehliadačoch alebo priamo u poskytovateľa internetových služieb (ISP).

3. Vysvetlite deťom, čo je a čo nie je vhodné zdieľať na internete. Je dôležité vysvetliť deťom, že všetko, čo zdieľajú na internete, sa môže dostať do nesprávnych rúk.
Či už ide o meno, telefónne číslo, domácu adresu alebo fotografie a správy. Je tiež dôležité hovoriť so staršími deťmi o nebezpečenstve “sextingu”, teda posielania správ s citlivým obsahom, a to aj vo forme fotografií alebo videí. Keď sa niečo objaví na internete, je ťažké to vymazať.

TIP redakcie: Ak ste ešte nevideli český dokumentárny film V sieti, ktorý sa venuje stále tabu téme o zneužívaní detí na internete, pozrite si ho, pretože verne kopíruje scenáre, ktoré sa môžu odohrávať v izbách násťročných dievčat, ktoré sa stali obeťami sexuálnych predátorov. Pozor, len pre silné povahy.

4. Upozorňujte na možné hrozby. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako môžu kybernetickí útočníci získať údaje používateľov, je phishing, ktorý zahŕňa e-maily, SMS a správy vo vyskakovacích oknách, ktoré sa tvária, že pochádzajú od dôveryhodného odosielateľa. V skutočnosti však odkazujú na falošné stránky s cieľom získať osobné údaje. Povedzte svojim deťom, aby neodpovedali na e-maily od neznámych používateľov a neklikali na podozrivé pop-up odkazy.

5. Naučte deti chrániť si svoje súkromie. Ak už vaše deti používajú sociálne siete, ukážte im, ako si na svojich profiloch nastaviť súkromie, aby obsah, ktorý zdieľajú, videli len ich priatelia. Ochrana súkromia by mala byť zabezpečená aj pri používaní online komunikačných aplikácií. Služba VPN vám s tým môže pomôcť a zároveň chrániť zariadenia pri pripájaní k nechráneným verejným sieťam Wi-Fi.

6. Uistite sa, že používajú silné heslá. Jedným zo základných pravidiel online bezpečnosti je používať dostatočne silné heslo. Malo by obsahovať veľké a malé písmená, číslice a byť dlhé minimálne 8 znakov. Neodporúčame používať rovnaké heslo pre rôzne kontá ani ukladať heslá do webového prehliadača.

7. Pozor na nelegálne sťahovanie. Sťahovanie nelegálnych súborov vo forme filmov alebo hudby je nielen v rozpore so zákonom, ale môže predstavovať hrozbu pre zariadenie, ktoré používate. Tieto súbory zo sietí P2P (peer-to-peer) môžu často skrývať hrozby, ako je malvér, spyware alebo pornografia. Upozornite preto deti, aby takéto údaje nesťahovali.

8. Pozor na kyberšikanu. Kyberšikana je elektronická forma šikany, ktorá prebieha prostredníctvom e-mailu, sociálnych sietí alebo textových správ. Môže mať podobu vyhrážania, ponižovania alebo zdieľania obsahu, ktorý vaše dieťa zahanbuje pred ostatnými. Ak je vaše dieťa terčom kyberšikany, musíte ho podporiť a situáciu riešiť.

Bezpečne neznamená nudne

YouTube Kids

YouTube Kids je samostatná aplikácia, ktorá bola od základu navrhnutá tak, aby bola pre deti bezpečnejším a jednoduchším prostredím s nástrojmi, ktoré umožňujú rodičom viesť deti na ich ceste za poznaním.

YouTube sa vždy snažil vytvoriť prostredie vhodné pre rodiny, a preto investuje veľké prostriedky do zásad, technológií a tímov, ktoré pomáhajú zabezpečiť najlepšiu možnú ochranu detí a rodín.

Táto aplikácia je filtrovanou verziou služby YouTube a obsahuje oveľa menší rozsah obsahu ako hlavná aplikácia a webová lokalita YouTube.

YouTube Kids - internet bezpečnejším miestom pre deti

Build&Talk by LEGO

Rozprávať sa s deťmi o tom, ako zostať v bezpečí online, je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť. A nemusí to byť nudný alebo neuveriteľne nepríjemný rozhovor. Internet môže byť bezpečnejším miestom pre deti.

Ak neviete, kde začať, siahnite po zdrojoch, ktoré pre vás pripravili v LEGO. Zvládnete to popri stavaní si z kociek.

V knižnici Build and Talk nájdete aktivity o online bezpečnosti a duševnej pohode, ktorá je spojená s používaním technológií. Všetko, čo doma potrebujete, sú kocky LEGO. Potom si stačí stiahnuť balík aktivít, ktoré sa venujú online šikanovaniu, času strávenému pri obrazovke, bezpečnému zdieľaniu a cudzím ľuďom online.

LEGO Build and Talk - internet bezpečnejším miestom pre deti

Buď Safe Online

Čo robí vaše dieťa na internete? Zdieľa. Natáča sa. Četuje. Sleduje. Zbiera lajky. Lajkuje. Každý deň. Hovorte so svojím dieťaťom o tom čo robí online. Užitočným pomocníkom vám môže byť kurz o bezpečnosti na internete od spoločnosti Avast, ktorý je vhodnejší pre násťročných.

ONLINE KURZ sa skladá zo 4 častí. Počas kurzu sa deti dozvedia, ako sa správne a bezpečne správať v online svete. Ako špión bude dieťa sledovať chat medzi dvoma ľuďmi. Prebiehajú tu rôzne situácie – hry, rande, celebrity, ale aj nadávky a vyhrážky. Kurz navrhol Jirka Kráľ, a odborníci zo spoločností Avast a E-Safety.

Odporúčame sledovať aj seriál o digitálnom rodičovstve Máma a táta na síti. Tento jedenásťdielny diskusný program, ktorý si môžete vypočuť ako podcast alebo pozrieť na YouTube, moderujú herci Ester Geislerová a Matouš Ruml. V jednotlivých dieloch diskutujú o závislostiach, digitálnom detoxe, hrách, sextingu, vplyve sietí na vzťahy, tele a mozgu, online vzdelávaní, pozitívach internetu a budúcnosti práce.

Google Family Link

Vyskúšajte aplikáciu rodičovskej kontroly od spoločnosti Google – Family Link. Bez ohľadu na to, či máte malé deti alebo tínedžerov, aplikácia Family Link vám umožňuje nastaviť pravidlá pre pohyb v digitálnom svete na diaľku z vlastného zariadenia a usmerňovať ich pri učení, hraní a objavovaní nových vecí. Ak máte deti mladšie ako 13 rokov, aplikácia Family Link vám umožní vytvoriť podobné konto Google s prístupom k väčšine služieb Google.

Google Family Link - internet bezpečnejším miestom pre deti

Vekový limit na sociálnych sieťach

Pri otvorení aplikácie Instagram sa používateľom zobrazí úvodné vyskakovacie okno, ktoré ich vyzve na zadanie dátumu narodenia. Hoci bude možné toto upozornenie obísť, opakované odmietnutie dodržiavať nové zásady znemožní používateľom používať platformu sociálnych médií. Podobný postup sa bude týkať aj pri obrázkoch, ktoré budú vyhodnotené ako citlivé a používatelia budú musieť zadať najprv svoj dátum narodenia. Mete ide o to, aby sa vysporiadali s používateľmi Instagramu a Facebooku, ktorí majú menej ako 13 rokov.

V júli 2020 spoločnosť Facebook uviedla, že na overovanie veku svojich používateľov používa umelú inteligenciu. Napríklad, že môže určiť dátumy narodenia na základe narodeninových správ, ktoré zverejnili priatelia na účte, alebo porovnaním veku, ktorý bol zadaný pri registrácii na Facebooku s vekom používaným v aplikáciách prepojených s platformou sociálnych médií.

Deti môžu mať účty Google od 13 rokov a spravovať ich môžu od 16 rokov. Spoločnosť Google má mechanizmus Family Link, ktorí sme spomínali vyššie.

Účty Apple majú tiež vekovú hranicu 13 rokov. Je však možné vytvoriť Apple ID pre dieťa mladšie ako toto, mechanizmus sa nazýva Rodinné zdieľanie – ale “overenie” rodiča tu znamená, že musíte k rodičovskému Apple ID pridať kreditnú kartu – bez nej to nejde.

POZNÁMKA: Deti začínajú používať sociálne médiá vo veku 9 rokov a 12-ročné deti sú už prakticky všetky na nejakej sociálnej sieti. Je asi celkom jasné, že prakticky všetci uvádzajú falošné dátumy narodenia.

YouTube je od 18 rokov, čo je trochu zvláštna vec, o ktorej málokto tuší. A tiež vec, ktorá rozhodne nefunguje.

Linkedin z neznámeho dôvodu stanovil minimálny vek 14 rokov. Otázkou je, prečo by si dieťa chcelo založiť účet na Linkedin.

WhatsApp má obmedzenie na 16 rokov – nezabudnite, že WhatsApp vlastní Meta a tá spája účty. A tak môže ľahko zistiť, že vek používateľa je v ktorejkoľvek zo sietí odlišný.

Na záver…

Hoci nám internet umožňuje robiť veľa skvelých vecí, je tiež miestom, kde sa zdržiava veľa podvodníkov a ľudí so zlými úmyslami. Preto sa uistite, že vaše deti vedia, ako sa v tomto priestore bezpečne pohybovať.

Plus niekoľko štatistík, ktoré ste možno nevedeli:

50 % detí mladších ako osem rokov používa zariadenia pripojené na internet.
88 % detí vo veku 13 až 17 rokov používa mobilný telefón a väčšina detí (73 %) má vlastný smartfón.
70 % detí sa neúmyselne stretlo s internetovou pornografiou.
57 % detí má na internete priateľa.
71 % dospievajúcich dievčat a 67 % chlapcov niekedy zdieľalo mierne erotický obsah so svojimi partnermi.


Nie sú to malé čísla. Bezpečnosti detí na internete je potrebné venovať pozornosť.

Buďte o krok vpred

Získajte novinky z online marketingu ako prvý:

* indicates required